Thursday 08 April 2021

Lentevorst

Een maand april die ons aan het wijnjaar 2017 herrinert, waar de vorst fataal werd voor tal van gebieden.


Deze twee laatste nachten confronteerden ons  opnieuw met negetieve temperaturen en ver uitgelopen wijgaarden in heel Frankrijk, en met hetzelvde risico.

De Natuur is altijd de strekste, maar er bestaan  halve oplossingen om dergelijke weder omstandigheden tegen te houden, maar geen enkele garandeert een reële bescherming.

In Vilatte zoals bij andere wijgaardeniers hadden wij hooi rollen klaargezet, die (dankzij uitzonderlijke prefectorale toelating in alle wijgaard departementen) aangemaakt werden alvorens de temperaturen negatief werden. De positie van het hooi rekening houdend met de wind (die ook richting-stabiel moet zijn en niet te sterk) creëert een horizontaal rookscherm, wat voorkomt dat de kilte op de wijngaarden neervalt. Gisteren was het een « zwarte vorst » vandaag witte (sterk gerijmt). Er is schade op een kleine twee hectaren, wit en rode, maar vrij   beperkt aangezien de algemeene schade in Bordeaux en andere wijn regio’s.

Wij hopen op een sereen seizoen na deze koude dagen, en uiteraard mooie wijnen, met een toch correct volume (na de hagel van 2020… ) , om blijvend te kunnen genieten van alle lekkere Château Vilatte wijnen.

Friday 22 January 2021

Pet-Nat, (pétillant naturel) laatste parel van Vilatte…

Wat is dan « pet nat » …?

Naast de welbekende  crémants wit en rosé, geproduceerd met de  regels van « methode traditionnelle », is onze nieuwe Pétillant naturel een ander process….


Onze Crémants (die we uiteraard blijven produceren) zijn  het resultaat van een volledig uitgegiste wijnen, die daarna hergisten op de fles, door het toevoegen van geconcentreerede druivenmost, en gist. Meer complexiteit bij de Crémants, en langer process ; bijna 2 jaar lagering op fles… krachtigere  pareling ook.

Wat is dan  « pet nat » …. ?
« Pétillant naturel » is iets heel anders, meer primaire aroma’s, meer wijnachtig  ook…
Wordt oorspronkelijk « méthode ancestrale » of « méthode rurale » genoemd.

Er  wordt  helemaal niks toegevoegd, en eens de oorspronkelijke spontaane gisting ongeveer 90% gevorderd, wordt de wijn met zijn natuurlijke suikers en gist gebotteld. Gedurende de 3 a 4 volgende maanden stapeld de natuurijk geproduceerde Co2 zich op in de fles, en dat creeert de pareling.  Heel « natuur », romige zachte pareling, waar de oosspronkelijke aromatische wijnsmaak doordringt. Heel fris, te degusteren zomaar,  bij aperitief of frisse gerechten.

We hebben aan het onwerp en de evolutie van onze nieuwe sprankelende  wijn veel plezier beleefd, van druif tot afgewerkt product, maar  ook aan het etiket ontwerp (toevertrouwd aan  Ben Meersman). Wij  wensen jullie hetzelfde plezier bij  degustatie en ontdekking.

2018 was het eerste jaar van een kleine produktie die vanaf  nu verkrijgbaar is.